20091230

tahun baru,hidup baru

lame dah x update blog ni. ok ak skrang ni dah kembali kepada kehidupan student yang dah 6 bulan ak tinggalkan.kire nye hidup baru lah kan after 6 bulan ni. memang agak slow nk tune balik otak nk study.agak terhegeh2 jugak nk tulis notes.tangan pon baru bape ayat tulis dah kebas.ok need some more practice utk tulis notes.haha.


nota kaki: selamat tahun baru!! =p

20091123

selamat hari lahir kepada saya

entry terharu kali ni. dpt suprise dr kengkawan 1 umah aka housemates. pestime dpt suprise mcm ni. seyes time tu mmg speechless.xtau nk kate ape.perasaan bercampur baur. gembira-dpt suprise. terharu-rupa2 nye diorg igt besday ak. syukur-ak masih dpanjangkan umor sehgga hari ini. Alhamdulillah. syukur kpda Maha Esa. nk tau, diorang plan punye baek.x terlintas langsung kat dlm kpla.perghh..mmg mantopp... thanks to cici, naza, tlya n asiah. n x lupe joe.dpt eskrem crunch.syg korang sume!! time tu rasa cam nk nanges...huhuhu..


ni je yg sempat snap


berhempas pulas tlya n naza cari kdai kek dgn nek moto.lagi2 mlm2 ahd ni.smpai ke pkns diorg redah.giler r kwn2 ak nih. dan ak dibawak lari oleh cici ke kdai borong. pastu siap gi jln2 kat kedai palstik. cici kata konon nk tgok tudung saji. ak pon layan. hahaha. rupa2 nya...haa..tabik spring kt kawan2 ak nih.giler terharu.sgt x tau nk kate ape.huhu.

benjo by me n tlya =p

dan akhir nye ak dibuli dgn buatkan tlya n naza benjo. konon besday girl.chett.xpe. hanya ini je ak mampu bls.huhu.kalo nk bandingkan dgn usaha keras kamu2 semua..tapi byg kan kul 12.40a.m. sdg menggoreng telor benjo.mesti jiran2 kata 'aisshh..bdk2 ni x reti nk tdo ker..' mintak maap ye cik2 jiran...mlm masih muda...haha..

dan bln nov ni ak kongsi besday ngan akak ak, 1 nov ngan ank buah ak, syahmi, 19 nov. dan ak kena pau kek ben10 utk syahmi.xpe2.nsb baek gaji da msuk time tu.da siap tempah. blk raya ni celebrate ngan diorang plak.

ucapan: smoga sy dipanjang kan umor. n dmurah kn rzki (ucapan klise.hihi).dpt perbaiki diri ke arah yg lebih +ve.insyaAllah...dan x lupa juga smoga sy dipertemukan jodoh yg baek2...=p

nota kaki: -bes gak skali skala dpt suprise nih.hihihi =p
-shahida nazer, u lupe besday i...huhuhu

20091022

macam-macam ragam

macam2 ragam sahabat ak sejak akhir2 ni. dan sebagai sahabat juga, ak hanya memberi setakat apa yg ak mampu sahaja.

notakaki: kena pandai cari sahabat. bukan maen sebat.

20091021

bosannn!!!

ak dah mulai bosan dgn life skrg...

Ya Allah, berikanlah kebahagian kepada hambaMu ini..ameenn.. =(

20091018

PAPADOM

memulakam trip utk PAPADOm. tp syg nye sara x dpt join da trip coz dia nk blk ipoh sudah.. next time la ye sara..


sudah kepenatan berjln2 1 alamanda.nk tggu tiket wyg 5pm..waduh2..tmpat ni je yg ade utk lepak2..haha...pastu ddk2 smbil tgok org lalu lalang..soksek..soksek...tgok baju org tu.. tgok bju org ni..haha..pastu nmpak 1 mamat ni..siap ckp "eh mamat tu mcm muka 'mmber' umi la".. shahida:"i nk rekod la"...haha..lawak giler...yg ak plak curi2 snap pict dia..haha.. ak rasa mamat tu prasan ktorg dok asyik perhati kn dia...pastu x lama tu dia bla ngan makwe eh kot..


dah penat ddk.posing plak. comel giler chipmunk ni. rasa cam nk angkut bwk blk..haha..


PAPADOM..rasa cam nk cri je Nasi Kandar Saadom..nk cri kt mana ek??..telan air liur je tgok papadom dlm citer nih. bagi citer ni best jugak utk kategori filem melayu. kalo movie melayu arahan afdlin mmg giler2 la jln citer dia. dlm2 serius pon mesti ade lawak. tu yg best kalo afdlin buat movie. liyana jasmey comel la dlm ni. style budak2 sket..kalo betul lah kan ade ayah mcm saadom kt dunia ni,mesti terkongkong giler hidup...alhamdulillah ayah ak x mcm tu.. dia bagi kebebasan kat ank dia nak buat ape. tp asalkan jgn lupa diri sudah..ok, selain tu ak suka tgok wajib tayang. dah la muka da mcm harry potter.seyes. sebijik. ak x faham ape itu 'ekstensial sial'. overall, PAPADOM BESTT... x rugi byr sepuluh hengget...=p

20091012

trip ke JMG

hari khamis mggu lepas kami beramai2 (ak+janey+ kwn janey+shahida+asiah+cghirit) telah mbuat trip ke Jabatan Mineral & Geosains (JMG) kat Bangunan Darul Ehsan, Shah Alam. yg nk berurusan dgn pegawai JMG tu 2 org jer. janey ngan shahida je. yg eskot nye 1 keta. saje jln2. bekerja sbagai RA sgt lah mkn angin.hehe. sblom tu, ari isnin tu ak bwk diorg g tanjong karang. pergi ramai2 meriah sket.

kitorg yg sempoi dgn t-shrt n jeans slumber je msuk opis gomen. da la nk jmpe pegawai situ. mmg selekeh. dak2 yg keje opis tu mmg smart n cantek2. nsb baek time ktorg sampai tu time lunch break. so dlm opis tu kosong je la.yg ade pegawai JMG tu je, En Said. baik org nye en said tu. chewah ayat.haha. tp mmg baek la dia melayan karenah si shahida n janey yg mintak mcm2...ish2...dia pon sempat meninterview asiah..ktorg pon tompang la jwb skali..hehe..nk jugak.. smpai jam 2 ktorg berurusan en said tu. kesian en said tu dpt kluar lunch semata2 melayan ktorg..lepas tu ktorg g lunch...perot da berkeriok2 da...

lepak kt meeting room


batu adalah tidak dapat dipisahkn dgn geologi yer..ade la sampel batuan yg dipamerkn kt tepi pintu msuk


tempat lunch ktorg. garden cafe kt plaza alam sentral.ok la cafe ni.dia ala2 statioj kopitiam. bkn ala2 kot.mmg same je menu dia..

20091008

mali's char kuew teow


ni 1st time ak g mkn kat mali's char kuew teow. boley tahan la. boley la nk lwn pulau mutiara punye char kuew teow yg pemes kat bangi ni. we all (i + asiah + chgirit + shahida +bro) memasing lapor. tambah2 asiah n chgirit puase.ak oder char kuew teow yg besor punye.rm4.50. spoil my diet.huhu.. siap share nasi lemak ayam rempah ngan shahida. shahida mkn ayam jer. last2 ak yg kono abihkan..huhu...



punya la panjang queue nyer.kat cni self servis ye. nsb baek time we all smpai xde la pnjg sangat.


chgirit + shahida


asiah (blakang tu rumah tokey kodai)

20091001

nak cerita pasal kad raya

satu2 nya kad rya yg ak dpt tahun ni. itu pon kena share 5 orang aka 1 rumah...haha..mmg saving giler org yg send tu..

taraa!!
agak blur sket pict nya. siap tampal kat freezer lg...

ini pengirim nya...
anwy, thanx to black aka fadzirul. terkenang zmn skolah dolu2..



20090920

salam aidilfitri

selamat hari raya aidilfitri kepada seluruh umat Islam seluruh dunia.. smgoga aidilfitri kali ini disambut dgn meriah dgn org yg tersayang..
di sini sy ingin memohon ampun dan maaf jika ade terkasor or terbuat salah tanpa disedari.. maaf zahir dan batin...=p

p/s: nyum2....lemang + ketupat + rendang...

20090917

mood raya da dtg

tetiba taun ni mood nk raya lmbat plak smpai....
da berhabisan shoping bru la dtg mood raya nye. taun ni shoping kt alamanda je.sempat la beli bju 2 helai kt googles. xde kna mgena beli kemeja plak raya kali ni. alang2 ade sale. ape lg..haha..nkbeli handbag lak da lari bajet. adeh..kasut bulan lpas da beli..tp memang tahan je la tgok kasut kat vincci n nose..giler r...tahan2..

sblom gaji msuk sempat la jln2 kat metro kajang. shoping time gaji x msuk ape lg, cuci2 mata je la..time pegi metro ni paling lawak giler..1 kereta naek smpai 7 org!! cuba bygkn. ak paling bes dpt seat dpn..haha..tibe2 da tkar plan x payah diet2..kalo x. x dapat la seat dpan..haha.. kesian la yg dok kat blakang. memang mcm sardin.. ade plak skali tu smpai kat traffic light, kereta sebelah kami adalah mamat bujang...siap jerit kt ktorang ' kak, keta ni kosong, nk tompang x?'.. memang siot tol..nak parking pon, parking jauh2..tkot org nmpk kang terkojut plak..haha... balik tu singgah plak kat Kopitiam Tepian Bangi..memang kecoh giler..

kat Tepian Bangi

p/s: pict shoping xde. x smpat nk snap.busy shoping. hehehe..

20090907

kembalikan mood blogging

wah sudah lame x memblogging...tolong kembalikan smula mood blogging ku..
tp mood shoping da sampai da..hehe...

p/s:moral of the story duit gaji utk shoping da over the limit...sob2..

20090810

milik siapa??


siapakah tuan punye hanpon ni?? =P

p/s: tuan empunya jgn marah yer.. ngeeee...

graduation day is coming!!

semalam pegi amek jubah konvo ngan dak2 ni. kitorg sidang ke 8. 18 ogos ni..da le ptg..adoiii... time nk amek smlm punyalah ramai umat. ade la sejam lebey bru la smpai kat kaunter amek jubah....adehh... sabor je la... ramai jugak mmber geo yang ade. very hepi met with them. seems like a year haven't meet. byk gak story mory. ye lah. masing2 dgn haluan masing2.


penat giler berator...


dpt le paper beg...


me n ella..


cuba teka tgn sape ni??? =p

perasaan sewaktu amek jubah sgt la mcm x percaye. mcm tidak kusangka dah tamat 3thn ak jd student u. akhirnye dpt merasa mnjadi graduate spt abng2 n akak ak. dengan harapan dapat mmbalas segala penat lelah ayah n mak mendidik n membesar kn ak tanpa sedikit pon mengeluh.

kepada sesape yg blom amek jubah lg, anda diminta untuk melakukan sedemikian secepat mungkin. takut saiz S abes.hahaha. ak, ella n nana punye la berharap2 saiz S ade lg smlm. bkn ape. jubah nye besor.kalo dpt saiz L x ke nmpk gedoboshh...huhu...da la bdn ni mcm dipam2. huhu.. sonang ati...sodap la mkn... =P


p/s: x sabor nk tggu 18 ogos ni...

20090721

padi..padi..

syukur Alhamdulillah ak dpt keje smntara skang ni..ok la dr xde keje kn..huhu...
tp pnt seh.. ak bkn nye keje opis hour.. ak kena tanam padi...chewah.. ari 1st keje da kena g klntan 3ari.. dpt le jenjalan naek ketapi...b4 ni ak x penah naek ketapi yg jauh2. kalo stakat komter, lrt tu penah le.. so agak jakun gak la...hehehe...pglman yg indah...

lpas blk dari klntan kena lak g tanjung karang..3 ari kat sane..bes kat sane. sume org jawe. ak ni pon ade la darah jawe sesikit sbb mak ak org jawe..kat sane org kg memang tanam padi. sonok tgok sawah padi hijau..time ni padi lom bunting lagi. tu still lagi hijau...

lpas abes tanjong karang kena handle padi kat lubok cina plak... memang pnat gak la..
tp sonok dt jenjalan..hehe...

so skang ni hidup ak adalah padi..padi...padi...hehe...padi organik tau...no racun2...

p/s: to all my prens yg da dpt keje tu congrats ye.. yg blom dpt tu xpe. insyaAllah mgkin ade rzki laen pasni...to mmber yg smbung study goodluck... =)

20090707

TRANSFORMERS: Revenge of The Fallen

transformers fever!!

sejak 2 menjak ni kn nga sbok psl transformers yg bru kuar tu. ak pon ape lg pau la my sis nk tgok movie tu.huhu...jahat giler adik eh..eleh mcm x bese je korang kn..kuikui...ak pon ape lg book r awal2. smpai2 je kat JJ srban2, time tu da kul11.30pm. movie nye kul11.55pm.. midnite u..haha... ak ingat bley amek tket dlm mase 45mnt b4 wyg stat. rupe2 nye 45mnt b4 tu.... so my booking tu dah di'cancel'kan... oh my gosh!!...da la dtg dr PD mlm2 ni...adeh..nsb baek bro kat kaunter tu kate ade kosong lg...Alhamdulillah...kalo x mmg kena la ak ngan my sis. My BIL cool xpe..wawaa... ye le pestime book tiket..sblom2 ni dak2 ni yg tlong book kn...xpela atleast jd pgjran...
me, my sis n BIL

rugi x posing ngan OPTIMUS

b4 msuk tu ngantok giler. ye la bygkan g time tdo..sape x ngantok..tu la sape suh amek midnite? ak akak ak bebel..dah tu yg laen sume full...terimo eh lah..

tp da msuk wyg ilang tros ngantok...sape tdo time tu mmg r rugi...tp sound system x brape syok r... best citer dia..funny n mendebarkan..korg byangkan muka robot yg ganas2 tu pon ade prasaan..siap mengajuk lg...sgt lah comey... tp da last tu optimus da jd rupe sampah..ye la da mcm2 sgt dia bergabung, xde rupe robot dah...tp yg penting TRANSFOMERS IS DA BEST!!... wa ckp lu...haha...da mcm duta lak..heeee =P

bumblebee yg cute


optimus yg budiman


fallen yg pengkhianat



20090705

Nescafe 3 in 1 CAN DAMAGE YOUR KIDNEY AND HEART

i got this info from my emel.but i'm not sure samada it's true or not.hope for those that are faratic to any 3in1 please pay attention.

Try to avoid Nescafe cause its can damage your kidney & heart. The reason is due to Nescafe 3 in 1 using non dairy creamer. (chemical creamer)


'sharing is caring.


Dear Friends, I strongly agree on these issues because it happened to one of my friends. He is now under dialysis treatment for every 3 days Now its been already 9 years he is suffering with this kidney problem. The doctor said, the main cause is: 1. Breakfast with Nescafe 2. 10am break with Nescafe 3. Lunch with Nescafe ais 4. Afternoon break also with Nescafe. 5. Night supper with Nescafe. So, hope for best for those who still love Nescafe
.

p/s: i'm also faratic to nescafe 3in1.hee..but from now i try to avoid them. chayok2.. =P

20090703

partime job

hye guys..long time no updating my blog. huh. blk je dr ukm da de partime job.huhu.
ape lg kena jd bibik jap.jage ank abg ngah ak. my SIL kena p outstation. it's ok la. jage baby. my mom n i diimport ke mlaka utk mnjaga 2 org kanak2. kakaknye da msuk tadika n adik nye yg baby tu bru 4 bln kot i think.

baby Bella


ajar kakak nye wat homework (rase nye i yg byk tlg wat kan.hehe..tp tulis buruk2 sket bior her teacher x dpt detect yg makcu dia wat kan..ngehngeh..)

nsb baek 4 hri je.their mom blk yesterday, so my mom n i kna blk umah coz kesian kat my dad tggal sowang2 kat umah.huhu.da bape ari mkn lauk kdai.so he rindu ngan masakan mak i.hehe. so tgahri yesterday ktorang berangkat pulang. bella pon diangkat ke umah mama yg jage dia.

get ready utk diangkut

hepi la jage baby. sbb time kite agah2 dia senyum. x sbor nk ade ank sndri. chewah.haha. kawen pon blom. berangan...hehe..xpe2. kte harus ade angan2. tp jgn angan2 mat jenin udah la ye..


eee geram nye bella ni..

20090625

2 ari lg..

2 ari lg nk nunggu ari sabtu..2 ari cam 2 taun jek..sabtu mak ngan ayah ak dtg jempot bwk blk brg..n x lupe bwk blk en moto ak. dah 3 taun en moto ak berkidmat ngan ak. da tibe mase utk en moto kembali ke pangkuan tuannye..uwaaa..ayah ak le tuannye...huhu.. n tibe nye mase utk meninggalkan ukm kesaygan ku..sob2..cam sodey sgt..mesti ar sodey..

cici, sara, me, lela n black

ni la pict en moto ak..see..mane x nye..bape org yg naek..haha..mmg kesian en moto..time ni ktorag 1st yr, kat keris mas. sggup turun smata2 nk support dak2 ni msuk ptndgan band..si man n arai.afun msuk gak rasenye..eh bru prasan ade lekat P kat en moto. tp skang da tggl ye itu P..hehe..

*mish dat time

20090623

UKM Gempar!!!

ari ni UKM gempar ade student meninggal jatuh bangunan... takziah diucapkan kpd keluarga mangsa.

yg sebenarnye kejadian tu kat sebelah blok ak je kat blok C1 kolej zaba (ak stay ukm ade shortsem).ak dpt tau pon time huda (rumet ak) dpt call dr kwn dia.

huda(rumet): hello,haa..
kwn huda: weh ade bdak mnggal eh kat zaba??
huda(rumet): bile?xtau pon..
(ak dgr huda ckp ngan tepon tp ni ak nga mamai..bru bgon..jgn tanye kul bpe time tu..hehe..)


smbil2 tu huda bgon tinjau kat tgkap, tgok kat area parking moto.
huda: aah la ade rmai org..ye kot ade org jatuh..
kwn huda: tu la..ak dok nengok keta polis, ambulans msuk kat zaba.. (kwn huda keje kat FTSM kat bwh kolej ktorg)

ak pon spntas kilat lompat dr katil nk join skali ngok kat tingkap..
aah la..mmg btol la..rmai org kat tepi2 tu...
camne ar ley x sedar ni..tdo mati tol la ktorang ni,,..haha...org yg dok jauh pon da tau citer, ni ktorang yg dok sblah tmpat kejadian bru tau...aduh...kantoi ar bgon lewat... (mcm x biase je kan)...

ak: huda, cam nk g nengok je..
huda: jom..
ak:jap nk bsuh muka..

pas bsuh muka je ktorang capai tuala (wat ttp kpla) tros g nengok kat tepi tmpat sidai bju...ade 2 org bdak laen nga skodeng gak..ak pon join diorang..
mmg rmai la. siap forensik n polis pon ade..pak guard wisma aman..org2 kuat UKM ade..pgetua kolej pon ade.. dak2 jaksa yg nga busy wat persiapn utk dak2 bru pon ade skali...
wah, pestime dlm seumur idop ak nengok kejadian ni dpan mate...mcm seram pon ade...tp ak wat cool je..huda dah wat mcm spekulasi dah..huda ni...time ni plak dia nk jd penyiasat...aduh..

time ni myt dah bwk g hospital kot.sbb x nmpk pe2 pon kat parking moto. juz diorang alih kan moto n forensik nga sebok wat keje, amek2 gmbo.utk bukti... dah la moto ak pon parking kat situ, tp nsb baek kat bhgn tepi...fuhh lega moto ak x terlibat...haha...

ade la lam 1o min ak dok skodeng kat situ..pastu mcm da xde pe2 ktorang msuk blk...mcm2 andaian la ktorang wat pastu...haha...wlaupon xtau citer sbnar, mandai2 je ktorng cr sbb dia jatuh...hehe...ade bakat jd penyiasat nih,...haha...

pastu mmg heboh la 1 UKM psl kejadian ni.. ak je satu2 nye dak geologi yg stay kay cni, so ak la jd tmpat rujukan diorang...wahh...busy gak la ari ni mnjawab pertanyaan org rmai...hahaha...

n lastly dpt gak tau sape mgsa yg sbnr nye,...mangsa adalah seorang GRA (graduated reseacher assistant) kat kimia, dia dak master..tp sbb dia jtuh tu xdpt nk sure knape. mcm2 version ak dgar..pe2 pon smoga roh beliau aman n ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..amin.. al-Fatihah...

20090621

SELAMAT HARI BAPA




kepada ayah aku, MD TAHIR SAIN, disini anakanda mu ingin mengucap kan slamat hari bapa.
jasa dan pengorbanan mu x dapat dijual beli (wah, ayat mcm wat surat..hehe..)

ayah, adik (nickname aku dlm family, ye le ank bongsu..hhehe) doakan ayah sehat selalu dan dipanjgkan umo. ekceli, ayah aku bru sambut besday 06.06.09 ari tu. ayah dah dapat adiah keta bru from my sis n bro.hehehe...doakan adik dpt keje cepat.nnt dpt kite g holidays.wah, angan2..hehe... aminn...InsyaAllah...

20090619

WHEN YOU’RE GONE



I always needed time on my own,

I never thought I’d ,

Need you there when I cry,


And the days feel like years when I’m alone,

And the bed where you lie,

Is made up on your side,


When you walk away,

I count the steps that you take,

Do you see how much I need you right now…


When you’re gone,

The pieces of my heart are missing you,

When you’re gone,

The face I came to know is missing too,


When you’re gone,

the words I need to hear to always get me through the day,

and make it ok..I MISS YOU..


I never felt this way before,

Everything that I do,

Reminds me of you,


And the clothes you left they lie on the floor,

And they smell just like you,

I love the things that you do,


We were made for each other,

Out here forever,

I know we were,


All I ever wanted was for you to know,

Everything I do I give my heart and my soul,

I can hardly breathe I need to feel you here with me,


When you’re gone,

the words I need to hear to always get me through the day,

and make it ok..I MISS YOU..


p/s: wah..terjiwang plak entri kali ni.. hehe..pe2 pon sape2 yg tau mesti paham nape aku letak lagu ni...layannn...

PERLU DIHINDARI

entri kali ni aku nak share ngan sume pembaca psl benda2 yg perlu kite hindari dlm kehidupan. yup. as a human, kite x lari drpd melakukan kesilapan. tambah2 lg dgn cabaran dunia sekarang ngan pelbagai ragam n karenah manusia yg kite jmpa. kebahagian akan dpt dicapai apabila kite jauhkan drpd sifat mazmumah dlm kehidupan seharian. tips ini aku dpt dr Syed Abi Ghufran. hope dpt la sesame kite renung2 kan dan selamat beramal (ngan ikut style ade sorang motivator tu, ape ntah namo eh..lupo..)
insyaAllah...

Diantara perkara2 yang MENARIK KEBAHGIAAN di hati ialah :

1. Pemarah - paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang.

2. Pendendam- tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu.

3. Hasad dengki - amalan nya hangus akibat hasad dengkinya,sentiasa tidak tenteram melihat kelebihan keduniaan orang lain yang lebih darinya.

4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma) Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.

5. Tamak - orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak lagipun org tamak selalu rugi.. ** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar - andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..

7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.

8. Riak - terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya.

9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berharta tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah ** Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

20090615

HOT FM


wah..hotfm semakin canggih...congrat!..aku bru tau yg hotfm dah boleh tgok penyampai dia dlm webcast. selalunya dok dgr je radio onlie.la ni bley tgok mcm kat tb plak..tp kesian plak diorang xde privacy kan.every time org tgok.agaknye nk koreng idung pon dah potong stim agaknye..hehe..

kalo korang nk try just klik ni hotfm webcast...nice..n puas hati nengok.. :)

20090614

TERBUKAK HATI

HATI SUDAH TERBUKA


finally. terbukak jugak pintu hati aku nak memblogger (mcm ape je)..setelah puas menjenguk blog2 org laen, aku mengidam gak nak ade blog sendri..hehe...hope i will getting a great moment wif blogging (wah tinggi harapan!!)...

akan aku hayunkan my new steps n never look back...let it gone by the sweet memories...



hidup ini mesti x lari daripada dugaan dan sbgai hambaNya, kita mesti tabah menghadapi n jgn mudah kalah (wah, pandai eh aku wat ayat..huhu)... pengalaman mengajar kite mnjadi lebih dewasa...that's it the reality..